Tanssin ja liikkeen käyttäminen asiakastyössä

TANSSI

Sosiaalialan asiakastyön ja osallistavien menetelmien kurssin tanssitunneilla ensimmäisellä kerralla opettaja kertoi, että ryhmän vetämisessä on viisi asiaa, jotka kannattaa huomioida.

1.KEHO- Luodaan tietoisuus kehosta, aktivoidaan, viritetään ryhmää ja luodaan hyvä ilmapiiri.
2. TILANHAHMOTUS- Luodaan asiakkaalle ymmärrys käytettävästä olevasta tilasta, tasoista ja suunnista.
3.TAITOTEKIJÄT
4.YHDISTELMÄT
5.YHTEENVETO- Tarkoituksena on käydä läpi koettu harjoitus ja tallentaa se muistiin, reflektoida, rauhoittaa tilanne ja kertoa selkeästi harjoituksen lopetuksesta.

Ensimmäisessä harjoituksessa istuimme kaikki piiriin ja aloimme naputtaa sormenpäillä lattiaa tekemällä sadepisaroita. Naputtelimme sormilla ja kämmenillä koko kehomme läpi, sekä välillä lattiaan. Harjoituksen tarkoituksena oli saada alkujännitys pois ja rentoutua, sekä tulla tietoiseksi omasta kehostaan. Myös tunto ja kuuloaistia harjoitettiin.

Toisena harjoituksena oli liikkuminen salissa eteen ja taaksepäin aina jonkun eläimen liikkumistyylin mukaan. Esimerkiksi norsun, krokotiilin, kirahvin tai koppakuoriaisen tavoin. Eläimiä esittämällä haettiin perusliikkumistapoja kuten ryömimistä, karhukävelyä, loikkimista ja tasahyppelyä.

Kolmantena harjoituksena oli temppurata, jossa saimme harjoitella fyysisiä taitoja, liikkeen ylläpitämistä ja tasapainoa. Temppuradalla ensimmäinen kohta oli ryömiä kuin krokotiili, toinen kohta oli pyöriä kuin tukki, kolmas oli apinahypyt, neljäs oli kilpikonna pyöriminen, viidennessä kohdassa piti mennä hulavanteita pomppimalla ja viimeisessä kohdassa oli pieni muovinen ympyrä jonka päällä sai kokeilla omaa tasapainoaan erilaisin liikkein. Harjoitus oli mukaansatempaava ja hauska, joka osoitti sen, että eri ikäisille voi järjestää hupaisiakin aktiviteettejä esimerkiksi temppuradan.

Perusmotoriikan asioita ja taitotekijöitä.

Ryhmissä piti kiinnittää huomiota perusmotoriikkaan, sekä kaikkiin taitotekijöihin, joiden oli tarkoitus tuoda esille pidettävissä harjoituksissa. Minun ryhmäni suunnitteli harjoituksen aikuisille, jossa piti tulla esille voimaantuminen. Harjoituksessa pidimme luokalle tanssin, johon olimme keksineet tanssiliikkeitä. Tanssi musiikkina meillä oli Antti Tuiskun- Keinutaan biisi. Minusta harjoitus toi kokemusta ja tietoa eri asiakasryhmille suunnatun harjoituksen suunnittelusta. Harjoituksen jälkeen saimme heti palautetta opettajalta ja luokkalaisilta, joka auttoi hahmottaan mitä kaikkea on hyvä ottaa huomioon tietylle asiakasryhmälle harjoitusta laatiessa. Tuntien lopuksi pääsimme piirtämään isolle paperille siitä mitä meille on jäänyt tanssitunneista mieleen. Taustalla oli myös musiikkia tahdittamassa piirtämistä.

Piirsimme jokainen sen mitä tanssitunneista jäi mieleen.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lapsena koetun perheväkivallan vaikutukset aikuisuuteen

Soveltavan musiikin käyttö sosionomin työssä

Kuvallinen ilmaisu ja taidelähtöiset menetelmät