Soveltavan musiikin käyttö sosionomin työssä

MUSIIKKI

Sosiaalialan asiakastyö ja osallistavat menetelmät kurssilla kävimme läpi erilaisia menetelmiä, miten musiikkia voidaan käyttää eri asiakasryhmien kanssa ja miten osallisuutta voidaan tukea. 
Musiikillisilla harjoituksilla voidaan kehittää sosiaalisia, motoorisia, kognitiivisia (mieli, muisti, hahmoitus) ja emotionaalisia taitoja (tunne-elämä)

Harjoituksia

Piirissä ohjaaja alkaa naputtamaan sormella lattiaan, kaikki seuraavat ja alkavat tehdä samalla tavalla kuin ohjaaja. Kun kaikki naputtavat lattiaan samaan tahtiin ohjaaja ottaa toisen käden mukaan ja alkaa taputtaa toisella kädellä jalkaansa yhden rytmin, kaikki tekevät perästä samoin. Tehtävänää on naputtaa sormilla saman verran ja samaan tahtiin kuin ohjaaja ja lyödä myös yksi rytmi kämmenellä samaan aikaan. Tämän aikana pitää laskea, kuinka monta naputusta lyödään maahan ennen kuin toinen käsi lyö rytmin.

Tehdään piiri, jossa jokainen piirissä olija laittaa peukalonsa pystyyn ja vierustoveri ottaa peukalosta kiinni. Kun ohjaaja laskee rytmiä viiteen, täytyy yrittää vetäistä oma peukalo pois kaverin otteesta, samalla kun kaveri vieressä koittaa puristaa kätensä kiinni. Ohjaaja voi laskea viiteen eri rytmeillä esimerkiksi yk-si, kak-si, kol-me, nel-jä, vii-si.  Myös piirissä olijat voivat vuorotellen laskea rytmiä haluamallaan tempolla. Harjoituksen voi tehdä myös silmät kiinni. 

Otetaan parit, lasketaan kolmeen ja jokaisella numerolla on oma liike. Ykkönen polkaisu maahan, kakkonen taputus ja kolmonen sormien napsautus. Parit tekevät liikkeitä vuorotellen. Harjoitus voidaan tehdä myös niin, että parit saavat keksiä omat liikkeet. Harjoituksessa tärkeää on muistaa riittävän hidas tempo. Lopuksi liikkeet voidaan näyttää muulle ryhmälle ja liikkeisiin voidaan yhdessä keksiä jokin muutos. Harjoitusta voidaan tehdä myös kolmen tai neljän hengen ryhmissä. Harjoitus käy esimerkiksi vanhuksille, sillä liikkeitä pystyy tekemään pyörätuolistakin käsin. 




Kommentit

  1. Oletpa koonnut itsellesi mahtavan paketin osallistavia menetelmiä - toivottavasti sinulle tarjoutuu tulevaisuudessa tilaisuuksia niitä käyttää. Uskon, että tarjoutuu!

    Ihanan harmoninen ja näyttävä blogi sinulla!

    t. Tuija

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lapsena koetun perheväkivallan vaikutukset aikuisuuteen

Kuvallinen ilmaisu ja taidelähtöiset menetelmät