Draaman keinoja sosiaalialan työhön

DRAAMA

Sosiaalialan asiakastyö ja osallistavat menetelmät kurssilla meillä käytiin läpi erilaisia osallistavia menetelmiä asiakastyössä. Draamatuntien alussa teimme yhdessä draama-sopimuksen, jonka jokainen allekirjoitti. Näillä yhteisillä pelisäänöillä jokainen uskalsi olla oma itsensä draamatuntien aikana. Draamatunneilla opitaan heittäytymällä, toisia kunnioittaen, sitoutuen, oivaltaen ja leikin keinoin. Leikin kautta tutkitaan eri aiheita ja opitaan yhdessä. Draamassa ei ole oikeaa eikä väärää tapaa toimia, jolloin riskien otto ja mokailu on täysin turvallista. Draamaa voi käyttää työssä apuna kaikenikäisten ihmisten kanssa.

 Draamatuntien sisältöä:

ÄÄNIMAAILMAT, tutustumisharjoitus: Toinen ryhmä silmät kiinni selin esiintyjiin, esiintyjät yrittivät luoda tietyn paikan (vaikka kaupungin liikenne) tekemillään äänillä, lopuksi toinen ryhmä yrittää arvata kyseisen paikan, jota toinen ryhmä yritti äänien kautta esittää.

- PEILI, keskittymisharjoitus: toinen on ohjaaja ja toinen peili. Ei saa lähteä liikkeelle eikä pyöriä ympäri, pitää nähdä kaikki liikkeet. Peili tekee kaikki ohjaajan liikkeet tarkasti, vaihdetaan lopuksi rooleja.

- VIETERIUKKO, tuntemisen harjoitus:  toinen on impulsin antaja ja toinen vieteriukko. Impulsin antaja koskettaa vieteriukkoa ja vieteriukko alkaa liikkumaan määrättyyn suuntaan, kokeillaan sormilla, kämmenellä. (Ei mielellään ryhmälle, joka kokoontuu ensimmäisiä kertoja)

- HYPNOTISOIJA, mielikuvitusharjoitus: Seuraajat tuijottavat kämmentä ja seuraavat sitä, ei saa tehdä liian vaikeaksi, lopussa napsautetaan sormia että hypnoosi katkeaa.

- KUVAT/ KOHTAUKSET: Ensin näytetään kolme kohtausta, joista muodostuu tarina, jokaiselle ryhmälle yksi repliikki mikä piti tulla ilmi tarinassa, sai käyttää myös omia repliikkejä.
 (Tärkeää huomioida ohjeistus ja selkeät ohjeet!)

KATSEKONTAKTI HIPPA: valitaan tuntematon pari. Toinen on hippa, joka yrittää saada katsetta kiinni. Toinen välttää katsekontaktia. (Musiikilla voi säädellä liikkumista.)

NORSU, PALMU, GORILLA, TARZAN, mokaamisen harjoitus:  Alussa kerrotaan miten jokaista roolia esitetään. Tehdään piiri ja yksi menee piirin keskelle. Keskellä oleva alkaa jaella rooleja esim. norsu, palmu ym jokaiselle piirissä seisojalle. Jos piirissä oleva ei muista miten vaikka norsua kuuluu esittää, joutuu hän itse piirin keskelle ja piirin keskellä oleva takaisin piiriin. Kun joku mokaa joutuu hän keskelle piiriä, toiset taputtavat ja juhlivat siten toisen mokaamista.

KOHTAUKSET: 5-6 repliikkiä, jotka jaetaan esittävälle ryhmälle. Still kuvat, jonka jälkeen kokonainen esitys. Käytetään vain annettuja repliikkejä.

 - AARREARKKU, improvisointi ja mielikuvituksen käyttö: tehdään piiri ja kuvitellaan piirin keskelle iso aarrearkku, josta jokainen vuorollaan piirissä saa ottaa lahjan ja antaa sen vieressä istuvalle piirissä olijalle. Vieressä istuva kiittää oikein sydämellisesti lahjasta ja kertoo mikä se on ja mihin hän aikoo lahjaa käyttää. Tämän jälkeen nostaa hän itse taas aarrearkusta lahjan itsensä vieruskaverille piirissä ja näin käydään piiri läpi.

- NARU VETÄÄ: Asetutaan selälleen lattialle. Ohjaaja kertoo, että katosta tulee naru, joka ottaa sinua kiinni vaikkapa varpaasta. Naru vetää varpaasta kattoon niin että jalka nousee pikkuhiljaa ylemmäs ja ylemmäs varvas kattoa kohden. Kun ohjaaja sanoo, että naru päästää irti niin jalka lasketaan maahan. Ohjaaja voi keksiä mistä kohdin naru milloinkin vetää. (Kaikenikäisille ryhmille, huomioida liikuntarajoitteiset kertomalla.)

- VÄRI JA LIIKE: Jokainen tekee yksin ja keskittyy itseensä. Ohjaaja kertoo värin ja ohjattavat tekevät väriään muistuttavan liikkeen paikoillaan, silmät kiinni.

- KUVANVEISTÄJÄ JA SAVI: Jokainen ottaa itselleen parin. Toinen ihminen on savi ja toinen on kuvanveistäjä. Kuvanveistäjä alkaa väännellä savesta mieleistänsä saviveistosta, savi on valmis kun kuvanveistäjä niin sanoo. Silloin kuvanveistäjä jää paikoilleen ja savi alkaa muotoilla kuvanveistäjästä mieleistänsä saviveistosta. (Musiikkia voi laittaa taustalle, eikä mielellään ryhmille, jotka kokoontuvat ensimmäisiä kertoja.)



Jokainen allekirjoitti draamasopimuksen, jotta jokainen uskalsi heittäytyä ja olla sellainen kuin on.  


Kuvassa on kuvanveistäjän valmis savipatsas.



Kommentit

  1. Mahtavaa lukea innostavaa, taidokkaasti koottua ja informatiivista blogiasi! Olet rakentamassa itsellesi huikeaa ammatillista pohjaa tulevaisuuteen. Intoa jatkoon!

    t. Tuija

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lapsena koetun perheväkivallan vaikutukset aikuisuuteen

Soveltavan musiikin käyttö sosionomin työssä

Kuvallinen ilmaisu ja taidelähtöiset menetelmät